Història

El monestir de Sant Benet de Montserrat va ser fundat el 1952 a la muntanya de Montserrat fruit de la unió de dues comunitats: la de Sant Anton i Santa Clara de Barcelona (c. 1236-1952) i la de Sant Benet de Mataró (1881-1952). Des del 2016 la nostra comunitat viu també a Mallorca, ja que ens vam fusionar amb la comunitat de la Santa Família de Manacor.

Els seus orígens, doncs, venen del monestir de Sant Antoni i de Santa Clara de Barcelona, que va ser fundat fora de les muralles de Barcelona el 1236. Aquesta va ser la primera comunitat clarissa de Catalunya. Si bé, és cert que en posterioritat, el 1513, la comunitat de monges clarisses es passà al ordre benedictí, fins a la seva extinció el 1952.

L'altre cama de la fundació de Sant Benet de Montserrat va ser el monestir de Sant Benet de Mataró, fundat el 1881 a la ciutat de Mataró per una monja del monestir de Sant Daniel de Girona i una altra de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, les quals recercaven un model de vida comunitària més proper als inicis de la regla de Sant Benet.

Amb la Guerra Civil Espanyola les monges de Sant Benet de Mataró perderen el monestir i al retornar el 1939 els monjos de Montserrat els cediren temporalment el monestir de Santa Cecília de Montserrat. Fou en aquest monestir romànic, testimoni de la primera presència de vida religiosa reglada a la muntanya de Montserrat, a on el 13 de maig de 1952 les dues comunitats de benedictines es fusionaren, extingint-se així Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona i Sant Benet de Mataró, i fundant-se de nou la jove comunitat de Sant Benet de Montserrat, qui des de 1954 resideix en l’actual monestir de Sant Benet.

 

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Accepto
Com configurar
Top