Meditació cristiana

Meditació cristiana

Meditació en el Monestir de Sant Benet de Montserrat

Ens trobem el tercer dissabte de cada mes a les 17:15h

 

 

Novetats del taller

Esperant Tots Sants, enguany, en el taller hem rebut diversos encàrrecs perdecorar làpides amb la nostra ceràmica. Estem molt contentes de poder contribuir a posar color i amor en els cementiris. Uns espais sagrats on reposen els nostres éssers estimats. 

Per a nosaltres, cada làpida, està plena de simbolisme seguint els desitjos de la família que l'encomana. 

Notícia Necrològica de la Gna. M. Josefina Rabella i Huguet

Notícia Necrològica de la Gna. M. Josefina Rabella i Huguet

La nostra gna. M. Josefina Rabella i Huguet ha mort, avui, 23 de setembre de 2023, quan tocaven a completes. Deixeu que el vostre servent, la vostra serventa, se’n vagi en pau com li havíeu promès.

Després d’uns anys a la infermeria per la vellesa i la malaltia, agraïda per les atencions rebudes de germanes, cuidadors i cuidadores, ha marxat per rebre l’abraçada eterna del Crist que ha sigut la raó del seu viure, la Vida de la seva vida.

Va néixer el 5 d’agost del 1924 a Barcelona. Ve rebre el baptisme el 31 d’agost del 1924.  Filla d’en Fernando i la Ramona, va tenir un germà, el Joan. Va rebre els primers ensenyaments al Col·legi de les Dominiques de l’Anunciata fins l’any 1936 que va esclatar la guerra. 

Als quatre anys va estar molt greu a causa de una bronco-pneumònia i fou guarida per intercessió del P. Coll, fundador de les Dominiques de l’Anunciata. Ella sempre ho va considerar una gràcia. 

Va fer la primera comunió als vuit anys, junt amb el seu germà, en privat, a l’altar de St. Josep Oriol a la parròquia del Pi. Al dia següent, oficialment, al seu col·legi.

La guerra civil espanyola i la post-guerra, van ser per a ella i per a tota la família, explicava, de veritable angoixa, de por i de molta duresa. Va marcar un abans i un desprès.

Entre els anys 1938 i 1943, fa els set cursos de Batxillerat, i desprès “l’examen d’Estat”, havent d’estudiar fort i molt. L’any 1946, ja obtenia el Títol de Magisteri a l’ Institut de la “Cultura de la Dona” .

Va treballar un any en una escola parroquial. Desprès a l’Escola “Tomàs Luis de Vitòria” fins a la seva entrada al monestir.

El seu treball com a mestra l’omplia molt, i el feia amb amor i dedicació. Les tardes dels diumenges feia catequesi a la parròquia de Betlem i més tard a Sant Sebastià de Verdum. El Verdum, en aquell moment, era una barriada molt pobre on no hi havia ni església, ni escola, ni dispensari. L’Eucaristia la celebraven en un racó d’un camp, el confessionari era una cadira sota un fanal... L’escola era un barracó fet de fusta i els bancs, taulons de paleta. Sempre es va sentir una noia lliure. Els seus pares la van respectar en tot moment.

Amb el grup de la parròquia va visitar Roma, amb motiu de la Canonització del Papa Pius X. També va fruir molt, junt amb el grup parroquial, amb amics, i les colònies, fent viatges i excursions.

L’amor a la natura i escoltar dins seu el seu missatge, l’ajudaven a percebre la fidelitat del Creador i el seu amor a les coses creades.

Va ser conscient que la seva vida sempre havia estat portada per Déu. Pel seu desig de conèixer la Bíblia, va assistir a cursets sobre els evangelis, els salms, i a conferències que parlessin de temes sobre la vida interior.

Més tard, per bones amigues, entrà en contacte amb el Montserrat monàstic i litúrgic. Així va tenir relació amb el P. Josep M. Gassó, que la va anar introduint a la vida monàstica i li parlà del monestir de Sant Benet de Montserrat.

El 1956, va parlar per primera vegada amb la Mare abadessa M. Cecilia Boquè, i al cap de tretze anys, havent mort els seus pares, el dia 26 de maig de 1969 entrava al monestir, tenia 44 anys. Va fer la seva professió temporal el 23 de juliol de 1971 i la professió solemne el 21 de setembre de 1974, acompanyada per la seva família. Va rebre formació bíblica, litúrgica i monàstica. Era una dona de fonda pregària, intel·ligent, sàvia, i propera, sempre a punt de donar raó de la seva fe i del seu viure monàstic.

A la comunitat ha estat priora, consellera, sagristana, cerimoniera, hostatgera, responsable de la infermeria i del rebost, secretària capitular i federal... Prompte sempre a servir la comunitat.

Ha passat fent el bé a moltes persones, també a través d’internet, fent-se propera per respondre les qüestions que se li plantejaven i que ella responia aprofundint els temes i teixint veritables vincles d’amistat.

Les seves nebodes, família i la comunitat que tant l’hem estimat, la trobarem a faltar. Us la confiem al vostre record i que ella ens sigui intercessora, per fer nosaltres el camí de vida com ella ha fet.

La nostra germana Natalia ja ha publicat la seva Tesi Doctoral

La Natalia ha dipositat el dia  15 de juny la seva Tesi doctoral amb el títol: 

"Los pasionarios Ibéricos de semana santa del siglo XVI: estudio litúrgico de su diversidad tipológica"

Aquesta Tesi, presentada a l'Institut Litúrgic de Sant Anselm de Roma, ha estat dirigida  pel doctor Juan Pablo Rubio Sadia. Totes ens alegrem molt amb aquesta important fita de la nostra germana. El seu treball en la litúrgia ja està donant fruits. Gràcies a la seva acurada recerca, s'ha actualitzat i redescobert nous passionaris a la Península. 

La defensa serà el proper 6 de novembre a les 16h a Sant Anselm de Roma

La Teresa escala el Cavall Bernat de Montserrat

La Teresa Forcades, convidada per la muntanyenca i escaladora catalana Sílivia Vidal Martí, escala el Cavall Bernat. Era la seva primera ascenció importan. Això ha estat possible gràcies a la generositat de la catalan Sílivia Vidal. L'ascenció va tenir lloc el dimarts 20 de juny, felicitats!

Avís, la pàgina web de la Teresa ha sigut piratejada i pot ser que us redireccioni cap a un altre lloc web. Aquí teniu el nou enllaç web: Teresa Forcades i Vila | pàgina web oficial (wordpress.com)

Per fer donatius

Per fer donatius

A Sant Benet ja tenim un número BIZUM per poder fer donatius de manera fàcil i des del mòbil: 06581 Monestir Sant Benet de Montserrat

 

També es poden continuar fent a través de transferència al número:

ES48 0081 52 83 3400 0110 9114 (Titular: Benedictines Monestir Sant Benet)

La Josefina compleix 99 anys!

La Josefina compleix 99 anys!

Donem gràcies a Déu pels 99 anys de la nostra germana Josefina. El seu aniversari el vam celebrar el dia 5 d'agost amb tota la comunitat. Seguim caminant ara cap als 100!

Trobada d'abadesses i superiores a Sant Benet

Trobada d'abadesses i superiores a Sant Benet

Les abadesses de la Congregació Benedictina Europea de la Resurrecció s'han trobat a Santa Benet de Montserrat. Durant una setmana han compartit les seves experiències i han celebrat el consell de la congregació. Ha esdevingut una oportunitat per estrenyer els llaços de fraternitat i, alhora, conèixer el nostre monestir. 

Les superiores han pogut gaudir d'algunes sortides i han visitat la Cova de Manresa, el Santuari de Montserrat i  la Sagrada Família.  A més a més, algunes van poder fer un petit tast de la Diada de Sant Jordi a Sabadell amb una mostra de castells inclosa. 

En la trobada hi havia les superiores dels monestirs de la Congregació d'Alemanya, Bèlgica, França, Holanda, Lituània i Suècia. Faltaven, però, les dels monestirs de Bonn i Hurtebise que es van poder comunicar gràcies a la xarxa.

Sant Benet avui

Sant Benet avui

Benet de Montserrat

Sant Benet avui

Diumenge 5 de febrer a les 10h : Claus Benedictines per a la vida ordinària

Diumenge 26 de març a les 10h: El silenci

Diumenge 7 de maig a les 10h: La humilitat

Les xerrades són a càrrec de Jaume Duran i Navarro, doctor en medicina, filosofia i teòleg

Preguem?

Preguem?

COMENCEM BÉ LA SETMANA, PREGUEM? CADA DILLUNS.

Gna. CONXITA GÓMEZ

COMENCEM BÉ L'ANY, PREGUEM TOTES LES SETMANES?

Qui gosaria explicar què vol dir pregar?

Fer silenci? Escoltar la Paraula?

Si et ve de gust mirar de descobrir-ho i fer-ho en companyia, et convidem a dedicar-hi una estona cada dilluns.

Aquest any la pregària serà online via zoom i et convidem els dilluns de les 8:30 a les 9:00 del vespre.

Ho farem via zoom i s’hi podrà accedir a partir de les 8 del mateix dilluns per si algú vol xerrar una mica abans. El link fins Cap d’Any de 2021 és:

https://us02web.zoom.us/j/78594174097?pwd=aUw4bmVtZ2tqc2ZKcW9uWG83RGl3Zz09

VIDEOS DE LES PREGÀRIES ANTERIORS:

Dilluns 25/10/2021: https://youtu.be/gAUJDXUya_U

Dilluns 01/11/2021: https://youtu.be/IG3KeA3unXs

Escola Monàstica Sinclètica

Escola Monàstica SinclèticaGraduació de la primera promoció del Màster: Coneixement, Art i Interioritat

Ens complau anunciar que l'Escola Monàstica Sinclètica ja dona els seus primers fruits. Així, el 19 de juny celebrem la graduació de la primera promoció d'estudiants del programa del Màster. Per a més informació contacteu amb la pàgina web de l'Escola Monàstica: https://sincletica.cat/

La comunitat de Sant Benet de Montserrat està d'aniversari!

La comunitat de Sant Benet de Montserrat està d'aniversari!

La comunitat de Sant Benet de Montserrat està d'aniversari!

Les monges del Monestir de sant Benet de Montserrat enguany celebren el 70è aniversari de la seva fundació.

El dia 13 de maig de 1952 dues comunitats benedictines es van fusionar per donar origen a una nova comunitat: la de Sant Benet de Montserrat. Aquell dia, es trobaren al monestir de Santa Cecília de Montserrat les monges provinents del monestir de Sant Anton i Santa Clara, fundat el segle XIII a Barcelona, i les del monestir de Sant Benet de Mataró que hi residien des del 1939 temporalment, i l'origen del qual es remunta al segle XIX. Totes dues comunitats havien perdut els seus monestirs durant de la Guerra Civil Espanyola i van acceptar de cor la proposta d'ajuntar-se i instal·lar-se a la muntanya de Montserrat.

Per celebrar l'aniversari, la mateixa data del 13 de maig, però 70 anys més tard, la comunitat de Sant Benet de Montserrat ha pujat de nou al monestir de Santa Cecília per celebrar una Eucaristia en acció de gràcies pels 70 anys d'història. La celebració ha estat presidida pel Pare Manel Gasch, abat de Montserrat, i concelebrada per l’abat del monestir de Poblet i el prior del monestir de Solius. També hi han assistit l'abadessa del monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona i la de Vallbona de les Monges, així com la priora del monestir de Sant Daniel de Girona. A més també han acompanyat la comunitat la presidenta i la primera consellera de la Congregació Benedictina  Europea de la Resurrecció, a la qual pertany el monestir de sant Benet de Montserrat.

Després de la missa a Santa Cecília, la trobada ha continuat al monestir de Sant Benet amb una arrossada on també s'hi han afegit els monjos del monestir de Santa Maria de Montserrat. En total, a la festa s'hi han aplegat més d'una cinquantena de monjos i monges. Després de dinar, en un ambient lúdic i festiu, s'han rememorat, a través d'un joc de preguntes, algunes anècdotes i esdeveniments històrics d'aquells inicis de la comunitats i que es conserven documentats a l'arxiu del monestir. De fet, actualment,  encara hi ha tres monges que van viure en primera persona el dia de la fundació, són la gna. Assumpta Bardolet, la gna. Maria Mercè Coll i la gna. Maria Tecla Carricondo. Totes elles van poder participar de la festa juntament amb la comunitat.

70è aniversari fundació

70è aniversari fundació

Una història de fa 70 anys!

Les monges del Monestir de sant Benet de Montserrat enguany celebrem el 70è aniversari de la nostra fundació.

El dia 13 de maig de 1952 dues comunitats benedictines es van fusionar per donar origen a una nova comunitat: la de Sant Benet de Montserrat. Aquell dia, es trobaren al Monestir de Santa Cecília les monges provinents del Monestir de Sant Anton i Santa Clara, fundat el segle XIII a Barcelona, i les del Monestir de Sant Benet de Mataró, l'origen del qual es remunta al S.XIX. Totes dues comunitats havien perdut els seus monestirs durant de la Guerra Civil Espanyola i van acceptar de cor la proposta d'ajuntar-se e instal·lar-se a la muntanya de Montserrat.

La fusió es va fer el dia 13 de maig. Les monges de les dues comunitats es van trobar a les tres de la tarda al rebedor del Monestir de Santa Cecília, monestir on les monges de Mataró estaven instal·lades provisionalment des de feia alguns anys. Allà, moltes monges es van conèixer per primera vegada i es van donar una primera i emblemàtica abraçada. Una hora més tard, a les quatre de la tarda, va venir el P. Gabriel Maria Brasó, Prior del Monestir de Santa Maria de Montserrat, i va llegir en veu alta el Decret d'Unió davant de tota la comunitat. A partir d'aquell quedava constituïda la comunitat benedictina de Sant Benet de Montserrat.

Per celebrar l'aniversari, aquesta mateixa data del 13 de maig, però 70 anys més tard, la comunitat pujarà de nou al Monestir de santa Cecília on celebrarà una eucaristia en acció de gràcies pels 70 anys d'història. Hi han estat convidats els abats, abadesses i priors i priores dels monestirs catalans benedictins i cistercencs, així com la presidenta i la primera consellera de la Congregació Benedictina Europea de la Resurrecció, a la qual pertany el monestir de sant Benet de Montserrat. Després de missa, hi haurà una arrossada on també s'hi afegiran els germans monjos de Santa Maria de Montserrat.

A la comunitat encara hi ha tres monges que van viure aquell esdeveniment en primera persona, són la Gna. Assumpta Bardolet, la Gna. Maria Mercè Coll i la Gna. Maria Tecla Carricondo. Amb totes elles compartim l'alegria de la festa, tot fent camí en comunitat. Donem-ne gràcies a Déu!

NECROLÒGICA DE LA GNA.CHANTAL M. DOLORES MARTIN TRUTET (1956 – 2023)

NECROLÒGICA DE LA GNA.CHANTAL M. DOLORES MARTIN TRUTET (1956 – 2023)

La gna. Chantal Dolores ha retornat el seu alè de vida al Senyor, pacíficament, durant la nit, com a presagi de nova albada de resurrecció, avui vint-i-nou d’abril, després de més de deu anys de lluita per la malaltia oncològica que patia.

L’Esperit de Crist clama en nosaltres, i va ser aquest Esperit que la portà a fer el pas cap a la fe i a demanar el baptisme en la seva adolescència.

Nascuda a París, el 5 de març de 1956, filla única, de pare espanyol, un guàrdia civil exiliat a causa de la Guerra civil espanyola, i de mare francesa. Estudià filosofia a l’Ecole Normale Supérieure.

Va a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid per seguir ampliant els seus coneixements i entra en contacte amb les monges de San Pelayo d’Oviedo. Demana l’entrada a aquest monestir, per viure la plenitud del seu baptisme en Crist i comença el noviciat l’any 1982. Hi fa la professió temporal (1984) i la solemne (1987). En els anys de formació, estudia a la facultat de Teologia Catòlica de la Universitat d’Estrasburg.

En la comunitat de San Pelayo d’Oviedo té diferents responsabilitats, i també vetlla pels seus pares amb cura. Finalment l’any 2009 truca a les portes del nostre monestir de sant Benet de Montserrat i hi transfereix la seva estabilitat.

A la nostra comunitat se li confia la formació de les joves, s’encarrega de la biblioteca i també es elegida pel consell de la Mare Abadessa.

Pel seu itinerari acadèmic, fa formació monàstica, d’espiritualitat i patrística, tant a la comunitat com a diferents grups i persones que li demanen o passen pel monestir. Algunes de les seves conferències o articles han estat publicats.

Ha mirat la mort de cara, volia que la visquéssim com a festa de resurrecció. L’encomanem a la vostra pregària i al vostre record.

 

                                                                       Monestir de Sant Benet de Montserrat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Accepto
Com configurar
Top