Trobada d'abadesses i superiores a Sant Benet

Trobada d'abadesses i superiores a Sant Benet

Les abadesses de la Congregació Benedictina Europea de la Resurrecció s'han trobat a Santa Benet de Montserrat. Durant una setmana han compartit les seves experiències i han celebrat el consell de la congregació. Ha esdevingut una oportunitat per estrenyer els llaços de fraternitat i, alhora, conèixer el nostre monestir. 

Les superiores han pogut gaudir d'algunes sortides i han visitat la Cova de Manresa, el Santuari de Montserrat i  la Sagrada Família.  A més a més, algunes van poder fer un petit tast de la Diada de Sant Jordi a Sabadell amb una mostra de castells inclosa. 

En la trobada hi havia les superiores dels monestirs de la Congregació d'Alemanya, Bèlgica, França, Holanda, Lituània i Suècia. Faltaven, però, les dels monestirs de Bonn i Hurtebise que es van poder comunicar gràcies a la xarxa.

Sant Benet avui

Sant Benet avui

Benet de Montserrat

Sant Benet avui

Diumenge 5 de febrer a les 10h : Claus Benedictines per a la vida ordinària

Diumenge 26 de març a les 10h: El silenci

Diumenge 7 de maig a les 10h: La humilitat

Les xerrades són a càrrec de Jaume Duran i Navarro, doctor en medicina, filosofia i teòleg

Preguem?

Preguem?

COMENCEM BÉ LA SETMANA, PREGUEM? CADA DILLUNS.

Gna. CONXITA GÓMEZ

COMENCEM BÉ L'ANY, PREGUEM TOTES LES SETMANES?

Qui gosaria explicar què vol dir pregar?

Fer silenci? Escoltar la Paraula?

Si et ve de gust mirar de descobrir-ho i fer-ho en companyia, et convidem a dedicar-hi una estona cada dilluns.

Aquest any la pregària serà online via zoom i et convidem els dilluns de les 8:30 a les 9:00 del vespre.

Ho farem via zoom i s’hi podrà accedir a partir de les 8 del mateix dilluns per si algú vol xerrar una mica abans. El link fins Cap d’Any de 2021 és:

https://us02web.zoom.us/j/78594174097?pwd=aUw4bmVtZ2tqc2ZKcW9uWG83RGl3Zz09

VIDEOS DE LES PREGÀRIES ANTERIORS:

Dilluns 25/10/2021: https://youtu.be/gAUJDXUya_U

Dilluns 01/11/2021: https://youtu.be/IG3KeA3unXs

Espai de Meditació cristiana

Espai de Meditació cristiana.
Església del Monestir de Sant Benet de Montserrat a les 17:15h

Dies: 29 octubre, 26 novembre, 17 desembre del 2022 i 28 gener, 25 febrer, 25 març, 29 abril, 27 maig i 17 juny de 2023
Entrada gratuïta, aportació lliure

Ja hem fet la primera trobada per fer la nostra meditació al monestir. Compartim la pregària amb que vam iniciar-la de Raimon Panikar: "L'aigua de la gota"

Sóc aquí Senyor, al teu servei
Que vol dir al servei dels homes
Sóc aquí no només per parlar i escoltar
Sinó també per a participar en el progrés de la humanitat.
Sóc aquí Senyor per continuar el prelegrinatge.
Sóc aquí Senyor per veure-hi més clar
En el nou passatge de la meva vida.
Ajuda'm Senyor a arribar a aquesta síntesi que intueixo
Però que sovint no realitzo.
Sóc aquí Senyor

Escola Monàstica Sinclètica

Escola Monàstica SinclèticaGraduació de la primera promoció del Màster: Coneixement, Art i Interioritat

Ens complau anunciar que l'Escola Monàstica Sinclètica ja dona els seus primers fruits. Així, el 19 de juny celebrem la graduació de la primera promoció d'estudiants del programa del Màster. Per a més informació contacteu amb la pàgina web de l'Escola Monàstica: https://sincletica.cat/

La comunitat de Sant Benet de Montserrat està d'aniversari!

La comunitat de Sant Benet de Montserrat està d'aniversari!

La comunitat de Sant Benet de Montserrat està d'aniversari!

Les monges del Monestir de sant Benet de Montserrat enguany celebren el 70è aniversari de la seva fundació.

El dia 13 de maig de 1952 dues comunitats benedictines es van fusionar per donar origen a una nova comunitat: la de Sant Benet de Montserrat. Aquell dia, es trobaren al monestir de Santa Cecília de Montserrat les monges provinents del monestir de Sant Anton i Santa Clara, fundat el segle XIII a Barcelona, i les del monestir de Sant Benet de Mataró que hi residien des del 1939 temporalment, i l'origen del qual es remunta al segle XIX. Totes dues comunitats havien perdut els seus monestirs durant de la Guerra Civil Espanyola i van acceptar de cor la proposta d'ajuntar-se i instal·lar-se a la muntanya de Montserrat.

Per celebrar l'aniversari, la mateixa data del 13 de maig, però 70 anys més tard, la comunitat de Sant Benet de Montserrat ha pujat de nou al monestir de Santa Cecília per celebrar una Eucaristia en acció de gràcies pels 70 anys d'història. La celebració ha estat presidida pel Pare Manel Gasch, abat de Montserrat, i concelebrada per l’abat del monestir de Poblet i el prior del monestir de Solius. També hi han assistit l'abadessa del monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona i la de Vallbona de les Monges, així com la priora del monestir de Sant Daniel de Girona. A més també han acompanyat la comunitat la presidenta i la primera consellera de la Congregació Benedictina  Europea de la Resurrecció, a la qual pertany el monestir de sant Benet de Montserrat.

Després de la missa a Santa Cecília, la trobada ha continuat al monestir de Sant Benet amb una arrossada on també s'hi han afegit els monjos del monestir de Santa Maria de Montserrat. En total, a la festa s'hi han aplegat més d'una cinquantena de monjos i monges. Després de dinar, en un ambient lúdic i festiu, s'han rememorat, a través d'un joc de preguntes, algunes anècdotes i esdeveniments històrics d'aquells inicis de la comunitats i que es conserven documentats a l'arxiu del monestir. De fet, actualment,  encara hi ha tres monges que van viure en primera persona el dia de la fundació, són la gna. Assumpta Bardolet, la gna. Maria Mercè Coll i la gna. Maria Tecla Carricondo. Totes elles van poder participar de la festa juntament amb la comunitat.

70è aniversari fundació

70è aniversari fundació

Una història de fa 70 anys!

Les monges del Monestir de sant Benet de Montserrat enguany celebrem el 70è aniversari de la nostra fundació.

El dia 13 de maig de 1952 dues comunitats benedictines es van fusionar per donar origen a una nova comunitat: la de Sant Benet de Montserrat. Aquell dia, es trobaren al Monestir de Santa Cecília les monges provinents del Monestir de Sant Anton i Santa Clara, fundat el segle XIII a Barcelona, i les del Monestir de Sant Benet de Mataró, l'origen del qual es remunta al S.XIX. Totes dues comunitats havien perdut els seus monestirs durant de la Guerra Civil Espanyola i van acceptar de cor la proposta d'ajuntar-se e instal·lar-se a la muntanya de Montserrat.

La fusió es va fer el dia 13 de maig. Les monges de les dues comunitats es van trobar a les tres de la tarda al rebedor del Monestir de Santa Cecília, monestir on les monges de Mataró estaven instal·lades provisionalment des de feia alguns anys. Allà, moltes monges es van conèixer per primera vegada i es van donar una primera i emblemàtica abraçada. Una hora més tard, a les quatre de la tarda, va venir el P. Gabriel Maria Brasó, Prior del Monestir de Santa Maria de Montserrat, i va llegir en veu alta el Decret d'Unió davant de tota la comunitat. A partir d'aquell quedava constituïda la comunitat benedictina de Sant Benet de Montserrat.

Per celebrar l'aniversari, aquesta mateixa data del 13 de maig, però 70 anys més tard, la comunitat pujarà de nou al Monestir de santa Cecília on celebrarà una eucaristia en acció de gràcies pels 70 anys d'història. Hi han estat convidats els abats, abadesses i priors i priores dels monestirs catalans benedictins i cistercencs, així com la presidenta i la primera consellera de la Congregació Benedictina Europea de la Resurrecció, a la qual pertany el monestir de sant Benet de Montserrat. Després de missa, hi haurà una arrossada on també s'hi afegiran els germans monjos de Santa Maria de Montserrat.

A la comunitat encara hi ha tres monges que van viure aquell esdeveniment en primera persona, són la Gna. Assumpta Bardolet, la Gna. Maria Mercè Coll i la Gna. Maria Tecla Carricondo. Amb totes elles compartim l'alegria de la festa, tot fent camí en comunitat. Donem-ne gràcies a Déu!

Sortida comunitària per celebrar la Pasqua

La Comunitat monàstica de Sant Benet de Montserrat hem sortit i hem visitat les terres de ponent. 

Primer ens van acollir el projecte social de la coperativa l'Olivera (https://olivera.org/ca/), on vam veure les instal·lacions, el molí d'olí i els cellers. També vam fer un tast d'oli i de vins i vam dinar amb la comunitat de treballadors i usuaris.

A la tarda vam visitar la comunitat de monges de Vallbona de les Monges. Elles ens van obrir les portes del monestir i ens el van ensenyar amb el seu bonic audiovisual. Abans de marxar ens van convidar a berenar (https://www.monestirvallbona.cat/).

És tradicional a Sant Benet que fem una sortida comunitària per celebrar la joia de la Pasqua. 

Una visita de Noruega a Sant Benet

Una visita de Noruega a Sant Benet

Aquests dies està a la nostra hostatgeria la Bisbessa luterana d'Oslo, Kari Keiteberg, amb el seu marit. Avui hem tingut el goig de pregar juntes en una Litúrgia de la Paraula que ens ha convidat a seguir avançant en el camí de la Unitat dels Cristians.

 

 

 

 

* Foto extreta d'Internet

NECROLÒGICA DE LA GNA.CHANTAL M. DOLORES MARTIN TRUTET (1956 – 2023)

NECROLÒGICA DE LA GNA.CHANTAL M. DOLORES MARTIN TRUTET (1956 – 2023)

La gna. Chantal Dolores ha retornat el seu alè de vida al Senyor, pacíficament, durant la nit, com a presagi de nova albada de resurrecció, avui vint-i-nou d’abril, després de més de deu anys de lluita per la malaltia oncològica que patia.

L’Esperit de Crist clama en nosaltres, i va ser aquest Esperit que la portà a fer el pas cap a la fe i a demanar el baptisme en la seva adolescència.

Nascuda a París, el 5 de març de 1956, filla única, de pare espanyol, un guàrdia civil exiliat a causa de la Guerra civil espanyola, i de mare francesa. Estudià filosofia a l’Ecole Normale Supérieure.

Va a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid per seguir ampliant els seus coneixements i entra en contacte amb les monges de San Pelayo d’Oviedo. Demana l’entrada a aquest monestir, per viure la plenitud del seu baptisme en Crist i comença el noviciat l’any 1982. Hi fa la professió temporal (1984) i la solemne (1987). En els anys de formació, estudia a la facultat de Teologia Catòlica de la Universitat d’Estrasburg.

En la comunitat de San Pelayo d’Oviedo té diferents responsabilitats, i també vetlla pels seus pares amb cura. Finalment l’any 2009 truca a les portes del nostre monestir de sant Benet de Montserrat i hi transfereix la seva estabilitat.

A la nostra comunitat se li confia la formació de les joves, s’encarrega de la biblioteca i també es elegida pel consell de la Mare Abadessa.

Pel seu itinerari acadèmic, fa formació monàstica, d’espiritualitat i patrística, tant a la comunitat com a diferents grups i persones que li demanen o passen pel monestir. Algunes de les seves conferències o articles han estat publicats.

Ha mirat la mort de cara, volia que la visquéssim com a festa de resurrecció. L’encomanem a la vostra pregària i al vostre record.

 

                                                                       Monestir de Sant Benet de Montserrat

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.

Accepto
Com configurar
Top